R. KALIŇÁK: Zlúčeniu SIS a Vojenského spravodajstva bráni viacero prekážok

27.06.2012 Bratislava

Bratislava 27. júna (TASR) - Zlúčenie Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva je teoreticky možné. V praxi však podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) takémuto kroku bráni hneď niekoľko prekážok.

"Jedna tajná služba by určite existovať mohla, len civilné zložky a jednotlivé organizácie, ktoré združujú civilné spravodajské služby, si potrpia na tom, aby to boli práve civilné služby. A takisto zase v NATO majú radi, keď sú tam iba vojaci... Niektoré časti však určite integrovať možné je," povedal dnes Kaliňák. O možnosti vytvoriť len jednu tajnú službu v minulosti hovoril premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vláda na svojom dnešnom rokovaní odobrila zlúčenie vojenských tajných služieb Vojenského obranného spravodajstva (VOS) a Vojenskej spravodajskej služby (VSS). Na čele zlúčeného Vojenského spravodajstva by mal podľa ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) stáť od januára 2013 práve riaditeľ rozviedky alebo kontrarozviedky - teda Ľubomír Skuhra (VOS) alebo Róbert Tibenský (VSS).

Slovenské tajné služby však čaká aj rozsiahlejšia reforma. Jej presnú podobu by chceli silové rezorty prezentovať už na jeseň. Súčasťou týchto zmien má byť aj väčšia kontrola činnosti spravodajských služieb. Dohliadať na ne by mala časť poslancov Národnej rady SR. Podľa ministra vnútra to musí byť viac ako dvaja poslanci. Dvaja by nestíhali veľký objem materiálov skutočne kontrolovať. "Nemám zásadnejší problém, aby to bola miešaná časť troch parlamentných výborov - pre SIS, pre Vojenské spravodajstvo a pre obranu a bezpečnosť," povedal o potenciálnom zložení skupiny poslancov.

Kontrolná skupina by mala podľa zámeru ministra vnútra mať prístup napríklad k dokumentom, ktoré súvisia s nasadením informačno-technických prostriedkov (ITP). Tie tajné služby využívajú napríklad aj na odpočúvanie telefonátov. Poslanci by sa tak mohli oboznámiť s odôvodnením nasadenia ITP, priebehom ich využitia a rozsahom a po uzavretí prípadu aj s ich výsledkom.
 

Vyberte región